Seneste renovering af Sørup kirke

I 1874 fik kirken en gennemgribende renovering

På kirketårnet står ORL 1874, hvilket henviser til denne hovedistandsættelse, foretaget af Otto Rantzau Lehn. Alt inventar undtaget døbefonten blev dengang taget ud. Det samme skete ved den seneste store renovering af kirken i 2008.

Det var egentlig kun meningen at udskifte alterbilledet fra 1960 malet af Hagedorn Olsen. Billedet forestillede sædemanden, der sår livets ord blandt mennesker, der lever midt i livets brogede mangfoldighed, og var malet direkte på korets bagvæg.

Malingen begyndte imidlertid at skalle af, hvorfor kunstneren løbende måtte udbedre skaderne. Da Hagedorn Olsen så døde i 1996, begyndte menighedsrådet at undersøge muligheden for at udskifte alterbilledet fra 1960.

Men renoveringsplanerne greb om sig: det viste sig nemlig, at der var råd i kirkebænkene. Kirken trængte desuden til at blive kalket indvendigt og varmeanlægget var forældet. Derfor gik menighedsrådet efter en totalløsning og valgte kunstneren Anita Houvenaeghel til at stå for den samlede renovering sammen med arkitektfirmaet Clausen & Weber.

Hagedorn Olsens gamle alterbillede blev skjult bag en plade og kirken fik sin nye altertavle, ja den fik 2 – begge malet af Anita Houvenaeghel. Nr. 2 – Langfredagsbilledet – anvendes udelukkende i fasten og frem til Påskedag, hvor hovedbilledet hænges op igen.

Bænkene blev malet i en blå-sort, farve, alle hynder blev udskiftet og Fredberg Sølv fik til opgave at fremstille forgyldte lysholdere og vaser til kirkens bænke.

Væggene i kirken blev renset i bund og kalket, prædikestolen fik en ny farve, og kirken fik et nyt, enkelt alter med en afrikansk granitplade. Knæfaldet blev forenklet, så det ikke virker så bastant, lysekronerne blev renset og pudset op og ”Det gode skib Håbet” fik også en renovering. Alt blev kigget efter i sømmene lige med undtagelse af døbefonten og kirkens orgel, der bliver menighedsrådets næste projekt.

I 2008 fik arkitektfirmaet Clausen & Weber Svendborg Kommunes Arkitekturpris for renoveringen af Sørup Kirke. I begrundelsen hedder det bl.a.: Prisen tildeles for det flotte hovedindtryk, som istandsættelsen af kirkerummet udstråler.