Sørup Kirkes altertavle

Hele påskeugen er i den tavle

Malet af Anita Houvenaeghels 2008

”Så klart skinner solen, så dejlig er dagen,
som Herren har gjort.
Thi skabes der lovsang af gråden og klagen
bag dødsrigets port.
Af Gud er det sket, i hans gavmildhed givet:
Før død og begravet, nu oprejst til livet.”

K.L. Aastrup DDS 237, vers 3

Hele påskeugen er med på tavlen. Alle dagene fra Skærtorsdags aften til påskemorgen. Dagene fra den inkluderende fælles aften over den gudsforladte ensomhed en eftermiddag til den forløsende morgen.

Det Guddommelige lys står i centrum – det er den alt andet kredser om. Det er det lys, som den rene torsdag og den beskidte fredag står om. Den festlige middag med vennerne og sorgens dag ved korsets fod. Det er menneskenes jord, det menneskelige helvede og den guddommelige himmel, der mødes her.

Det guddommelige lys er som øjet i orkanen. Alle glæderne med vennerne, der taler sammen i lyset omkring bordet, og alle sorgerne ved vennens død er til stede, som en hvirvlede orkan. Og derfor er de kolde farver også tilstede ved nadverbordet, for forræderiet ligger lige under det hele, mens de varme og dybe farver også er til stede ved korsfæstelsen, for her ligger kærligheden lige under.
Og Gudslyset, der spreder skyerne, holder sammen på det hele.
Lyset og den blå himmel skaber roen midt i kaoset. Kaoset er til stede, for sådan er menneskelivet, men det er roen, der sejrer. For sådan er menneskelivet også. Det er det, der er både håbet og troen.

Hele påskeugen er i den tavle. Hele den kristne passionsfortælling er stillet frem til skue – lige til at stå op og gå ind i.

Anita Houvenaeghels beskriver selv kirkens 2. altertavle som et smertensbillede.. Jesu lidelse og død er for os åbningen for, at vi aldrig nogensinde skal kunne havne i nogen situation eller på noget sted - hverken i liv eller i død, hvor Gud ikke selv også har været ved Jesus Kristus. Tavlen udtrykker med tornekronens spidse syle den store forening af Jesu Kristi smerte for vor frelses skyld.

Troels Laursen
Ullits præstegård